Bio David Middendorp

David Middendorp begon op zijn zestiende met dansen aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Al gauw voelde hij meer aantrekkingskracht tot de moderne dans en stapte hij over naar de Rotterdamse Dansacademie. Tijdens deze opleiding won Middendorp de Beurs Dansersfonds ’79, waarmee hij kon studeren aan de Juilliard School in New York. Middendorp startte zijn professionele danscarrière bij het gezelschap Introdans. Vervolgens danste hij bij het Saarländische Staats Ballet, bij verschillende Nederlandse producties en bij BalletTheater München.

Bij dit laatste gezelschap maakte Middendorp zijn eerste choreografieën Breadpiece (2002) en Dreamsketch (2003). In 2004 keerde hij terug naar Den Haag en maakte hij onder de vleugels van Korzo producties verschillende voorstellingen die opvielen door de ingenieuze mix van dans en technologie die zowel bij het publiek als bij de pers zeer in de smaak vielen. Onder andere bij Korzo en Introdans maakte hij zowel voorstellingen voor volwassenen als voor de jeugd. Zijn werk was te zien op festivals als Lowlands, de Parade en Oerol en op de wereldtentoonstelling 2010 in Shanghai. Buiten eigen producties maakt Middendorp ook regelmatig videodecors voor andere makers. Onder andere het decor voor De Notenkraker van De Dutch Don’t Dance Division (DDDDD), het decor van Knock Out van Percossa en Murph van de Meekers.

Met het oprichten van stichting Another Kind of Blue zet Middendorp zijn eerste stappen als zelfstandig choreograaf. Blue Technology is de eerste avondvullende voorstelling van de stichting. Deze voorstelling laat zien wat Middendorp in huis heeft en wordt zijn uitgesproken signatuur in al zijn aspecten uiteengezet.

Bio Bas van der Linden

Sioux LIME is een wiskundig engineeringbureau dat zich focust op de industrie. Met onze Mathware lossen wij vraagstukken op die innovatie in de weg staan. Mathware definiëren wij als het resultaat van de creatieve en pragmatische toepassing van wiskundige expertise: als technology translators zijn wij in staat de recentste wetenschappelijke ontwikkelingen te vertalen naar bruikbare, direct inzetbare oplossingen. Sioux LIME is uniek omdat ze de volle breedte van de wiskunde probeert te bedienen: van fysische modellen en materiaalsimulaties, tot optimale planningen van machines en processen, het analyseren van data door middel van statistiek of machine learning.

Als CTO bij Sioux LIME draagt Bas van der Linden zorg voor de voortdurende verdieping en verbreding van de wiskundige  en natuurkundige kennis door het opzetten van intern onderzoek en het zoeken van het juiste talent bij nieuwe toepassingen van bestaande of opkomende wiskunde. Als associate professor Computational Industrial Mathematics van de Scientific Computing Group aan de Technische Universiteit Eindhoven blijft hij verder continu werken aan het bereikbaar en inzetbaar maken van nieuwe wiskundige technieken.

Abstract

Flirt with Reality — Math is the bridge

Flirt with Reality bestaat uit vijf choreografieën, waarvan één een innovatieve live interactie tussen dansers en drones bewerkstelligt. Middendorp weet als geen ander live performance en virtuele dans op een eigenzinnige manier te combineren. Hij is gefascineerd door technologie en vooral door het spanningsveld tussen technologie en de mens. Animaties, drones, robots, film en muziek spelen een bijzondere en gelijkwaardige rol met de dansers. Middendorp integreert technologie en dans, laat deze elementen naadloos en harmonieus samensmelten en creëert een vervreemdende wereld. Zijn unieke mix van dans en innovatieve technologie zorgt voor een inspirerende en vernieuwde dansbeleving, mogelijk gemaakt door de toepassing van wiskunde op de juiste plekken.

In deze voordracht vertelt David Middendorp samen met Bas van der Linden van het wiskundig ingenieursbureau Sioux LIME, welke stappen nodig zijn om drones live in interactie te laten zijn met een danser.