Nederlandse wetenschap in de spotlight met podcast van COMMIT/

commit/ podcast

Thuiswerken, digitaal communiceren, leren op afstand. Als de Corona-crisis één ding duidelijk heeft gemaakt, is het wel dat Nederland zwaar leunt op ICT. We nemen het voor lief. We gaan ervan uit dat het allemaal werkt. We zouden bijna vergeten dat de technologie er niet altijd al was. Hij is ooit uitgevonden, en niet zelden was er een Nederlandse onderzoeker die daar een doorslaggevende rol bij speelde.

Aan het woord is presentator Jim Stolze. In opdracht van COMMIT/ ging hij op zoek naar de mensen áchter de technologie. In gesprek met de uitvinders van Bluetooth, Wifi en nog veel meer biedt zijn podcast “De Wereld van ICT” een schatkamer aan verhalen en vooruitzichten.

“In Nederland wordt veel ICT-onderzoek gedaan en toegepast. Het is overal om ons heen. De podcast “De Wereld van ICT’ maakt dat zichtbaar en legt uit hoe de wetenschap bijdraagt.” – Mieke van den Berg, directeur COMMIT/.

“Telkens weer opnieuw, dat blijkt overduidelijk uit de internationale lijsten van top-onderzoek, staat Nederland weer verrassend hoog. Soms op de tweede of derde plek zelfs. Wij kunnen ons meten met de VS of het Verenigd Koninkrijk, maar dan met budgetten die niet eens in de buurt komen van die landen. Dat is echt heel knap.” – Prof. Dr. Ir. Maarten van Steen, Wetenschappelijk Directeur Digital Society Instituut.

Stolze heeft de gesprekken inmiddels opgenomen en zal vanaf 14 december elke twee weken een nieuwe podcast-aflevering publiceren. De eerste vier staan al gepland:

 

14 december  DE WERELD VAN BLUETOOTH
Jaap Haartsen (uitvinder van Bluetooth) over zijn succesverhaal en Daniël Verlaan (tech-journalist) over de security risico’s.

28 december  DE WERELD VAN CORONA APPS
Jaap Haartsen (uitvinder van Bluetooth) en professor Maarten van Steen (TU Twente) over de actualiteit van de Corona-melder app.

11 januari DE WERELD VAN WI-FI
Cees Links (uitvinder van Wi-Fi) over zijn succesverhaal en Sonia Heemstra (TU/e) over de toekomst van connectiviteit.

25 januari DE WERELD VAN CROWD MANAGEMENT
Cees Links (uitvinder van Wifi) en professor Maarten van Steen (TU Twente) over de uitdagingen van Wi-Fi in het publieke domein.

De podcast “De Wereld van ICT” is te beluisteren via Spotify en Apple Podcasts. Meer informatie is te vinden op  www.commit-nl.nl

Over COMMIT/
COMMIT/ wil de bijdrage van wetenschappelijk ICT-onderzoek aan de Nederlandse samenleving zichtbaar maken. Van 2011 tot 2017 is binnen het COMMIT/ ICT-onderzoeksprogramma samengewerkt tussen kennisinstellingen, start ups, MKB, corporate bedrijven en non-profit organisaties over de hele breedte van ICT-Science. Nu ondersteunt COMMIT/ verschillende activiteiten om de publiek-private samenwerking op het gebied van ICT-Science te versterken, te verbinden en zichtbaar te maken.

Over Jim Stolze
Jim Stolze was er in 2006 vroeg bij toen hij een wekelijkse podcast lanceerde. Eigenlijk te vroeg; na een jaar produceren verplaatste hij zijn podcast naar een wekelijks radiocolumn op BNR Nieuwsradio. Inmiddels is podcasting echt doorgebroken en geeft het Jim een prachtig excuus om Nederlandse wetenschappers bij een groter publiek onder de aandacht te brengen. De podcast-afleveringen die hij samen met COMMIT/ produceert krijgen de titel “De Wereld van ICT” en zijn onderdeel van de podcastserie die hij onder de noemer “Wondere Wereld” maakt.